Canvi de normativa en sillitas de retenció infantil: del R44 al I-Size. Major seguretat?

Noticias / P(A)T informa

Canvi de normativa en sillitas de retenció infantil: del R44 al I-Size. Major seguretat?

P(A)T promou l'ús dels SRI a contramarxa tot el temps que sigui possible

En 1981 sorgia la primera normativa europea ECE R44 de sillitas de retenció infantil i 43 anys de «servei» després ha passat a la història amb quatre actualitzacions en aquests anys per a emmotllar-se als temps. En 1992 va passar a ser obligatori a Espanya. No obstant això en 2013, fruit de les noves tecnologies, va arribar el R129 (o I-Size) i ho va fer per a quedar-se. Durant tots aquests anys han estat convivint i en 2023 ja es va fer el primer pas prohibint que cap fabricant europeu pogués fabricar sillitas sota la normativa R44. No obstant això, no ha estat fins al passat 1 de setembre quan li vam dir definitivament adeu amb la prohibició de la seva venda.

Què passa si tinc una sillita ECE R44?

Podràs continuar utilitzant-la legalment, encara que des de P(A)T aconsellem utilitzar el R129 (I-Size). Per què? La majoria d’aquestes cadires usen el sistema isofix que ancora la cadira al vehicle de manera que s’eviten errors en la seva col·locació, ja que d’una bona col·locació i de triar una cadira adequada al nen/a depenent de la seva talla dependrà l’aconseguir evitar aquest 75% de les morts i 90% de lesions en cas de sinistre vial. A més, les proves que es fan a aquestes sillitas són més completes, es realitza sempre un test d’impacte lateral que en la R44 no estaven obligats a fer i en aquests impactes s’utilitzen dummies (ninots que simulen el cos de, en aquest cas, un nen) on «es compta amb sensors que mesuren la força de l’impacte en diferents direccions», segons explica DGT.

Però el millor d’aquesta normativa és que s’obliga a usar els sistemes de retenció infantil a contramarxa fins als 15 mesos d’edat com a mínim, encara que recordem que és recomanable viatjar a contramarxa tot el temps que sigui possible.

I si no ho portem sillita de retenció infantil o no portem una adequada?
Recordem també que la utilització d’aquestes sillitas de retenció infantil són obligatòries per a nens que mesurin menys de 1,35 metres i han de fer ús d’elles en tot moment. Què passa si no ho portem o no portem un adequat? Ens ho expliquen des del RACC. El punt més feble dels nens de fins a 2 anys és el coll, perquè a aquesta edat la columna vertebral és encara molt fràgil. Mentre que en nens de 2 a 4 anys, en cas d’un impacte si no estan ben subjectes la desacceleració que es produeix agitant el cap de darrere cap endavant no pot ser suportada per les vèrtebres. Una altra causa principal de lesió, en aquest cas en nens de 4 a 10 anys, és l’hemorràgia interna o lesions abdominals, en aquesta edat els òrgans no estan totalment subjectes a l’estructura muscular i un impacte pot danyar-los.

Per tot això, no ho dubtem, els nostres petits han d’anar sempre ben subjectes en una cadira concorde a la seva talla i no valen *escusas de «vaig aquí al costat i no passa res», «tenia pressa», «no sabia posar-ho» perquè la seva seguretat és la nostra responsabilitat i una vegada ha passat el sinistre vial ja no hi ha marxa enrere. Alguna cosa que sembla encara no tenir clar moltes persones, atès que desgraciadament o afortunadament, si pensem que possiblement els han salvat la vida i/o les possibles lesions en sancionar-los, es van registrar 316 infraccions relacionades amb l’ús inadequat dels cinturons de seguretat i sistemes de retenció infantil segons dades de l’última campanya de la Direcció General de Trànsit (DGT).