Es demostra l'”efectivitat en el canvi d’actituds” dels alumnes que reben la intervenció d’una víctima en els cursos de recuperació del permís de conduir
Els mateixos alumnes asseguren que s'hauria de "considerar la possibilitat d'estendre aquestes xerrades no sols a conductors infractors sinó també a tots els futurs conductors"
Gairebé 20 anys després de la posada en marxa del carnet per punts, s’han revisat i actualitzat els cursos de recuperació de punts del permís de conduir. En aquesta nova Ordre Ministerial, que entrarà en vigor el pròxim 4 de novembre, “s’inclou com a obligatòria la intervenció d’una víctima d’un sinistre vial en la part comuna”, atès que s’ha demostrat “la seva efectivitat en el canvi d’actituds”.
Tant en P(A)T com en AP(A)T corroborem aquesta idea i en el nostre pas per les autoescoles i els cursos de recuperació hem coincidit amb moltes persones que ens han traslladat in situ o per mitjà de missatges l’impacte que suposa un testimoniatge com és el de qualsevol persona que hagi sofert les conseqüències d’un sinistre vial. Un cas recent és el del nostre company Enrique Rodríguez, President d’AP(A)T, que ha tornat a trobar-se amb un d’aquests alumnes, un home que recordava la seva història i la pèrdua del seu fill Iván. Un moment que no va oblidar i que li va fer qüestionar-se el camí que havia triat en la vida, “un camí tort”, assegurava. La inspiració que li va propiciar Enrique parlant des del més profund va fer que es plantegés preparar-se per a ser policia i ho va aconseguir!.
Sens dubte obrir el cor i comptar una cosa tan personal i dolorós com, en aquest cas, és la pèrdua d’un fill no és gens fàcil, requereix un esforç psicològic i una valentia important. Però Enrique i totes les víctimes que realitzen aquesta acció han aconseguit donar la volta a aquest dolor amb l’esperança de servir d’exemple i que ningú hagi de contar una història similar. Perquè ells no poden fer marxa enrere i evitar el que ja va ocórrer, però tots els que escolten el seu relat poden impedir que torni a succeir.
Per part nostra, resulta molt gratificant cadascuna de les respostes que ens fan arribar, com la que també va rebre el nostre President de P(A)T, Vicente Sánchez, que a més d’agrair el temps passat amb ell explica que seria molt important no haver d’arribar a un curs de recuperació de punts per a poder escoltar aquests testimoniatges tan reveladors sinó que “considerin la possibilitat d’estendre aquestes xerrades no sols a conductors infractors sinó també a TOTS els futurs conductors. Crec fermament que fer una xerrada d’aquest tipus és un REQUISIT OBLIGATORI abans de presentar-se a l’examen teòric (per exemple, una sessió d’una hora en autoescola amb una víctima de sinistre) podria ajudar a reduir dràsticament les morts en carretera”, al·ludint que així podríem tenir uns futurs “conductors més conscients i responsables”. Coincidim totalment perquè creem en l’educació com a base per a un futur sense víctimes com a part del nostre #*ObjetivoCero.
Altres novetats d’aquesta actualització són:
Augment del temps destinat a les dinàmiques de grup: Des de l’experiència que ha donat aquests anys s’ha pogut observar que els alumnes interioritzen de millor manera els missatges en aquestes per considerar que els alumnes interioritzen millor els missatges i els psicòlegs poden veure més clarament com aquests van acceptant els continguts del curs.
Creació de nous perfils infractors: En aquests cursos hi ha una part específica de 4 hores que s’assigna depenent de la infracció / imprudència comesa per l’alumne, és a dir per distraccions, conductes imprudents en motoristes, velocitat, alcohol i altres drogues, conductes imprudents i penal… el que assegura que cap cas quedi sense aprofundir en la situació de cadascun. Si bé encara les distraccions, l’alcohol i la velocitat continuen sent les principals causes.
Aplicació de les noves tecnologies en la part específica dels cursos: Fent possible que la part individual de 4 hores es pugui fer mitjançant formació en línia, teleformació i aula virtual.